Etelä-Afrikan musiikkimaailma on monimutkainen ja rikas sekoitus eri kulttuurien perinteistä. Se kuvaa maan historiaa, sen kamppailua sekä voittoa sortoa vastaan. Tästä samaan aikaan herttaisesta ja raakasta maisemasta syntyi “Bokaap Blues”, taideteos, joka on yhtä aikaa sykähdyttävää bluesia ja kiehtovaa kavalkaadi kansanmusiikkia.
“Bokaap Blues” on eteläafrikkalaisen artistin, Abdullah Ibrahimille tyypillinen teos: hidastempoinen, melankolinen mutta silti täynnä toivoa. Ibrahim, joka tunnetaan myös nimellä Dollar Brand, on yksi Etelä-Afrikan merkittävimmistä jazzpianisteista ja säveltäjistä. Hänen musiikkinsa heijastaa hänen kotimaansa poliittista historiaa ja taistelua apartheidia vastaan.
Ibrahim syntyi 1934 Kapkaupungissa, historiallisen Bokaap -alueen lähellä. Bokaap oli alun perin orjien asuttama alue ja se on säilynyt ainutlaatuisena esimerkkinä Etelä-Afrikan monikulttuurisuudesta.
Ibrahim aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana ja opiskeli musiikkia Kapkaupungissa. Nuorena hän soitti jazzklubilla ja kehitteli omaa tyyliään, joka yhdisti eteläafrikkalaisen kansanmusiikin jazzin elementteihin. Hänen varhainen musiikkinsa oli täynnä vauhtia ja energiota, mutta apartheidin vuoksi Ibrahim joutui pakenemaan maasta 1960-luvulla ja asettumaan ensin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja myöhemmin Ruotsiin.
Maailmalle lähtö vaikutti merkittävästi Ibrahimille: hän alkoi tutkia musiikin filosofiaa syvemmin ja etsi tapoja yhdistää Etelä-Afrikan musiikkia ja jazzin perinteitä eri puolilla maailmaa. Ibrahim soitti Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa, kehitti omaa pianonsoittotekniikkaansa ja sävelsi uusia kappaleita, joissa afrikkalaisen rytmin ja melodian yhdistyminen länsimaisen jazzin harmoniaan saavutti täysin uuden dimension.
“Bokaap Blues” syntyi 1970-luvulla Ibrahimille palattua Etelä-Afrikkaan apartheidin loppuvaiheessa. Kappale on hidastempoinen ja melankolinen blues, jossa Ibrahim soittaa pianoa ja laulaa itsekseen sanat, jotka kuvaavat Bokaap -alueen historiaa ja ihmisten kamppailua vapauden puolesta.
Musiikki itsessään on kiehtova seos: Ibrahim hybridiseerataan perinteistä eteläafrikkalaista musiikkia, kuten gqom-musiikkia ja maskandaa, jazzin harmonioihin. “Bokaap Blues” herättää kuulijoissa monenlaisia tunteita; itkua ja surua apartheidin kauhut vuoksi, mutta samalla myös toivoa paremmasta tulevaisuudesta.
Kappaleessa Ibrahim käyttää vahvasti improvisaatiota, joka on tyypillistä jazzille. Hän luo melodioita spontaanisti, soittaa kiehtovia chord progressioita ja kutsuu kuulijoita musiikkiin mukaan.
“Bokaap Blues”:ssa Ibrahim ei esiinny yksin. Useissa versioissa kuullaan myös muita soittajia: kontrabassoa, rumpuja ja perkussionsoittimia. Nämä instrumentit lisäävät kappaleen syvyyttä ja rikkautta.
Ibrahim on säveltänyt lukuisia muita musiikkipalasia, joista “Mannenberg” ja “Water from an Ancient Well” ovat ehkä tunnetuimpia. Hänen musiikkinsa on saanut tunnustusta ympäri maailmaa ja se on soinut useissa elokuvissa ja televisiosarjoissa.
Ibrahim on myös aktiivinen ihmisoikeusaktivisti ja hän on tehnyt paljon työtä apartheidin jälkeisessä Etelä-Afrikassa. Hänen musiikkinsa on yksi tehokkaimmista työkaluista taistelussa rasismia ja syrjintää vastaan.
Ibrahim kuvaa “Bokaap Blues” -kappaleen sanoissaan: “Se on tarina minun kotiseuduistani, Bokaapista. Se on paikka, jossa kasvoin ja oppiin musiikista.
Kappaleessa kuulun historiaa, ihmisten kamppailua ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta”.
Abdullah Ibrahim:
- Syntynyt: 1934 Kapkaupungissa
- Instrumentti: Piano
- Tyylit: Jazz, World Music, Eteläafrikkalainen kansanmusiikki
Tärkeimpiä levytyksiä:
- “Dollar Brand” (1965)
- “Memories: Live at the Village Vanguard” (1972)
- “The South African Suite” (1975)
- “Water From an Ancient Well” (1984)
Bokaap Blues:
- Genre: World Music, Blues
- Säveltäjä: Abdullah Ibrahim
Taustahistoria Bokaap:
Piirre | Kuvaus |
---|---|
Sijainti | Kapkaupungin historiallinen alue |
Perustaminen | 1760-luvulla |
Asukaspohja | Ensisijaisesti orjia, myöhemmin vapautettuja orjia ja heidän jälkeläisiään |
Arkkitehtuuri | Värikäs, kolonialistinen arkkitehtuuri |
Kulttuuri | Etelä-Afrikan monikulttuurisuuden symboli |
Bokaap on edelleen asuttu alue ja se houkuttelee turisteja ympäri maailmaa.
“Bokaap Blues” on vain yksi esimerkki Abdullah Ibrahimille tyypillisestä musiikista, joka yhdistää eteläafrikkalaisen kansanmusiikin ja jazzin harmoniat täydellisesti. Kappale kannustaa meitä pohtimaan Etelä-Afrikan historiaa, sen kamppailua ja voittoa sekä herättämään tunteita ihmiskunnan yhteisestä tarinnasta.